Om mig

Foto: Stephen Vogel McKinnon

Jag är född 1973 och uppvuxen på Gullholmen och i Kungälv på västkusten. Jag började spela fiol i sjuårsåldern och mina tidigaste musikaliska influenser kom från svensk och irländsk/skotsk folkmusik. Musikintresset finns i släkten, bland annat var min morfar Elis Nesterud fiolbyggare och spelman.

Jag började spela fiol på professionell nivå i början av 90-talet, i den göteborgsbaserade gruppen Celtic Connections som spelade keltisk folkmusik blandat med bl a jazz och flamenco och som bland annat turnerade på Irland somrarna 1993 och 1994. Under samma period gick jag med i gruppen Slàinte som uppträdde på irländska pubar i Sverige, Norge, Danmark och Finland, och som jag fortfarande turnerar med då och då. Under denna tid deltog jag också i organiserandet av Gothenburg Irish Festival, en årlig irländsk kulturfestival som hölls mellan år 1995 och 1998.

Under 90-talets andra hälft medverkade jag även i folkrockgruppen AyAyAy, vars repertoar till största delen inspirerades av romsk folkmusik från Östeuropa.

Sedan 2010 medverkar jag i grupperna Krilja och Salamander. Krilja spelar romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa med inslag av flamenco och improvisationsmusik; Salamander har en bredare världsmusikalisk inriktning med fokus på traditionell musik från Europa och Medelhavsområdet och särskild betoning på judisk folkmusik ur sefardisk tradition. Salamander spelar även tidig musik från medeltid, renässans och barock i folkmusiktappning.

Mellan år 2010 och 2014 medverkade jag även i Ralf Rosengren Trio. Ralf Novak Rosengren är en resanderomsk sångare som utnämndes till "Årets traditionsbärare" vid Folk- och Världsmusikgalan i Gävle 2013.

Jag är även doktorand i musikvetenskap vid Göteborgs universitet där jag forskar om engelskor - en tradition inom nordisk folkmusik och dans med ursprung på Brittiska öarna, som blev populär i Norden i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet och som finns kvar i levande tradition.